Patiënten

De komende jaren wordt er een toename verwacht van het aantal patiënten met de diagnose kanker. KWF schat in dat in 2020 per jaar 120.000 keer de diagnose wordt gesteld. Door de verbeterde behandelmethoden zal een steeds groter aantal mensen de ziekte overleven. Echter deze behandelmethodes hebben ook invloed op het functioneren in het dagelijks leven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een grote groep mensen die kanker heeft of heeft doorgemaakt baat heeft bij fysieke training / begeleiding door een fysiotherapeut die geschoold is in oncologische revalidatie.

Wat is het Oncologie Netwerk FysioDordt?

Het Oncologie Netwerk FysioDordt e.o. is gericht op het bereiken van optimale fysiotherapeutische begeleiding van mensen die kanker hebben of hebben doorgemaakt. Fysiotherapeuten aangesloten bij het Oncologie Netwerk FysioDordt e.o. zullen werken volgens de nieuwste inzichten.

Door wie is het Oncologie Netwerk FysioDordt e.o. opgericht?

Het netwerk is opgericht door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oncologie met als doel dat de behandelaren van patiënten met oncologische problematiek en de patiënten zelf een goed overzicht hebben waar in de regio Dordrecht patiënten met een hulpvraag gericht op het bewegingsapparaat terecht kunnen.
Het Oncologie Netwerk FysioDordt e.o. biedt fysiotherapeutische zorg voor mensen met kanker of die kanker hebben doorgemaakt en als gevolg hiervan klachten ondervinden in alle fasen van de ziekte.

Met welke klachten kunt u terecht bij de fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie?

Als gevolg van de behandeling van kanker door middel van chirurgie, chemotherapie, bestraling of medicatie kunnen klachten ontstaan in het bewegingsapparaat. Hierbij valt te denken aan mobiliteitsproblemen in een of meerdere gewrichten, beperkingen als gevolg van littekenvorming, vermoeidheidsklachten of conditionele problemen.

Bij signalering van bovengenoemde problematiek kan het zinvol zijn contact op te nemen met de fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie. Aanmelding bij de fysiotherapeut kan plaatsvinden via uw arts of middels de directe toegankelijkheid fysiotherapie (zonder verwijzing).

Wat doet een oncologie fysiotherapeut?

De fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie zal een intake en onderzoek uitvoeren om de hulpvraag van de patiënt in kaart te brengen.
Aan de hand hiervan zal een behandelplan op maat opgesteld worden en zal de behandeling/revalidatie worden gestart.
Dit kan zowel in een groep als individueel plaatsvinden. Indien nodig zal de fysiotherapeut contact opnemen met de andere betrokken behandelaars.

Vind hier uw fysiotherapeut.